Dinle ki Gençler Konuşsun Konuş ki Gençler Dinlesin
Dinle ki Gençler Konuşsun Konuş ki Gençler Dinlesin
Dinle ki Gençler Konuşsun Konuş ki Gençler Dinlesin
Çocukluk masumluk demek değildir. Masumiyeti hızla kaybetme durumudur.
Johnna Adams
“…Kızım beni üzen davranışlar gösteriyor ve ben ona annemin bana davrandığı gibi davranmak istemiyorum…”
“…Şu aralar beni endişelendiren en önemli şey oğlumun yeni davranışları… Hiçbir kural tanımıyor. Tam bir asi oldu…”
“…Oğlumun tek derdi, yeni arkadaşlarına havalı görünmek ve bilgisayar oynamak. Ödevleri hiç umurunda değilmiş gibi davranıyor…”
Gençler neden isyankârlar?
Gençler, sosyal yaşamda ve aile içinde yeni kimlikleri ile kendilerine yer edinmeye çalışırlar. Bedensel gelişimindeki orantısızlıklar, ruhsal durumlarındaki dengesizlikler ile birleşir. Sevimli, minik burunlu bir yüz yerini; kocaman burunlu, sivilceli bir yüze evrilirkenbırakırken sesinin sevimli agucuklarıysa yerini, bazı zamanlarda insanın içini sinirlenden gıcıklayan hafif horozumsu bir sese bırakır. Bu da karakteristiği ile bir ses tonuna doğru evirilmiştir.
Gençlik dönemi, çocukların beden ve ruh olarak hızla değiştikleri bir geçiş evresini oluştururmaktadır. Bu hızlı değişikliklergeçişler yeni benle eski ben arasında çatışmaların yaşanmasına neden olurmaktadır. Bu çatışmaların arasında kalan genç aynı zamanda, anne ve babasınınlarının istediği ben ile kendi istediği ben arasında sıkışıp kalırmakta ve tutarsız davranışlar gösterebilirmektedirler.
Oysa gençler bütün bu karmaşayı “Bben kimim?” sSorusuna orijinal bir yanıt bulmak için çıkarmaktadır.lar.
Gençler her dönemde böyle miydi? Bu durumu değiştirmenin bir yolu yok mu?
Aristotales M.Ö.. 350 yılında “Bu günlerde gençler kontrolden çıkmış durumda . Kkaba bir şekilde yemek yiyorlar. Yetişkinlere karşı saygısızlar, ebeveynlerine karşı çıkıyorlar ve öğretmenlerini sinirlendiriyorlar.” demiştir. Yüzyıllar ötesinden bize ulaşan bu yazılar bize ilk sorunun cevabını veriyor; evet, gençler her dönemde böyleydi.
Diğer soruya gelecek olursak; tTecrübelerim bana gösteriyor ki (3 ergenin büyümesine eşlik eden bir anne olarak) bana gösteriyor ki bunau soruya verilebilecek cevap maalesef ki k…
Kocaman bBir “Hayır!” Hayır, gençlerin bu çatışmalı tutumlarını değiştirmenin bir yolu yoktur.Hayır!
Sizin bu cevaba itiraz hakkınız elbette ki olabilir.
Bu cevaba şöyle bir yanıt verebilirsiniz:. ““…Hiç de öyle değil. , Bbizim gençliğimizde ööyle "Bben gencim, ergenim.” diye ortalarda dolanacaktın, valla da; yerdin anne terliği veya süpürgesini,yi oturuverirdin yerine. Bir hata yapınca utandırılır,. “El ne der?’’ diye veya korkutulurdun. “Cin çarpar, cehennem yakar, Allah seni sevmez.” diye alırdın cevabını ve ya korkudan ya dave utançtan donakalırdın.
Birde bu itirazınızın doğruluğunu anne ve babalarla test etmek lazım. Bunun (Uyumlu genç fantazisi) sizin yanılsamanız olma ihtimali çok yüksek olabilir .(Bir de sizin uyumlu ve sorunsuz bir genç olup olmadığınızın doğruluğunu anne ve babanızla test etmek lazım. Bunun- u (Uyumlu genç fantazisi-) sizin yanılsamanız olma ihtimali çok yüksek olabilir.)
Bunun yanındaVeya anne babalarınızdan:onlardan “Evet, gerçekten çok uyumluydu, hiç bizi üzmedi.” cevabını alırsamk sizin için daha da çok endişelenebilirim.? Eğer Ebeveynleriniz mazilerini hatırlamak istedikleri gibi yeniden pozitif olarak güncellemediler ise …(!Eğerli cümleyi çıkarabiliriz )Çünkü
üÜzülerek belirtmeliyim ki iİpotekli veya gGölgelenmiş bir kimliğiniz olabilir.?
Tüm bu karmaşa ve yaygara gençler tarafından niçin çıkarılıyor?
Gençler, kimlik kazanımı (kKim olduğuna ve kim olacağına karar vermek) uğruna bir mücadele sergiliyorlarlar. Kim olduklarına ve kim olmak istediklerine karar verebilmek gençler için çok önemli ç. Çünkü seçtiği kimliğe uygun toplumsal roller belirleyecekler. Genç, aAncak bir kimliği ği olursa birey olabilecek, özerk olabilecek, sağlıklı riskler alabilecek ve kendinini gerçekleştirmek için gelişimsel bir yolculuğa devam edebilecektirtir. Bu şekilde ,ancak bütünün hayrına , (!çıkarabiliriz) kendine, ailesine ve dünyaya katkı sunabilecektir.
Bu kimlik arayışı hiç olmazsa veya başarısızlıkla sonuçlanırsa neler olabilirmaktadır?(neler olur?)
Gençler ; James Marcia’nın belirttiği başarısız kimlik türlerine düşmüşebilir. olma ihtimali bulunmaktadır. (olabilir)
Bu başarısız kimlik türleri;
1.İpotekli Kimlik: Hayatı ipoteklidir. Başkası onun adına karar verir. Özerk olmaktan ve insiyatif kullanmaktann korkmaktadır. (korkar.) Bu nedenle isteyerek anne ve babasının istediği kimliğe uyum sağlamaktadırlar.(sağlar.)
2. Psikosoyal Maratoryum Kimlik: Kimlik kazanımını ertelemiştirenmiştir. Hangi kimlikten olduğuna henüz karar verememiştir.
3. Dağınık Kimlik: Herhangi bir kararıları olmamakla birlikte , birey vurdumduymazlık ve boş vermişlik içindedir.
4.Gölgelenmiş Kkimlik: İstediği kleri bir kimlik olmakla birlikte psikolojik bir baskı görerek ailesi içinde ve yaşadığı toplumun gölgesi altında kimliğini …. ile eşleştirir.
Bizim bu yazıda üzerinde duracağımız en önemli kimlik türü ise “bBaşarılı kimlik ve tTers kKimliktir” olmaktadır.
Gençlerin bu kimlik arayış sürecinde en kötü ne olabilirur?
Biz uzmanları bu süreçte en çok korkutan; ebeveynler ve gençler arasındaki çatışmanın ayyuka çıkması ve ilişkilerininnizin kopmasıdır. İlişkinizdeklerindekii çatışmalar sonucunda yaşanan savrulmalar, gençlerin ters kimliğe düşmesine neden olabilmektedir.
Genç birey ile aranızdaki çatışma ayyuka kadar çıkmasın ve esneyen ilişkiniz iyice kopmasın, ilişkinizdeki çatışmalar sonucunda yaşanan savrulmalar gençleri iyice zıt kutuplara kaydırarak çocuğunuz ters kimliğe düşmesin ,
Ters kimlik nedir?
Size inat, çocuğunuzun savunduğunuz her şeye karşı çıkıp, aşırı kutuplarda gezinmesidir. Kısacası ebeveynlerine zıtlaşmak için bir hayatı feda etmesi anlamına gelmektedir. Sizinle yaşadığı çatışmaların yoğunluğu ile ak dediğinize kara, kara dediğinize ak der. Ama keşke sadece bunu kelimelerle söylese..… Sigara içmesinden korkarsınız sigaraya başlar;, size inat, tehlikeli arkadaş gruplarına girer. Kısaca; ne diyor,sanız ne istiyor, ne bekliyorsanız çocuğunuz tarafından yapılan tam tersi bir davranışla karşı karşıya kalırsınız.
Peki tTers kKimliğe düşmeden bBaşarılı kimlik nasıl oluşmaktadır?oluşur?
Yukarıda da bahsettiğim gibi gençlik döneminde kKarmaşa olması, çocuğun ebeveynlerinden ayrışması ve kendi benliğini inşa etmesik için gereken bir unsur. Önce aAnne-den babayıdan ve kültürel doktirinlerdendoktrinleri önce hepsini beğenmeyip hepsinden ayrışmak; sonrasında beğendikleri özellikleri ile yeniden kavuşmak … Bir kimlik ve benlik inşa etmek, için var olmak için bir bunalım yaşamak ... Önce yok olmak …(sonra da var olmak… Görüyorsunuz ki otantik (