image
image

Çocuklarımızın Mutlu Olmasını Nasıl Sağlayabiliriz?

image

Çocuklarımızın Mutlu Olmasını Nasıl Sağlayabiliriz?

Çocuklarımızın Mutlu Olmasını Nasıl Sağlayabiliriz?

" ... Ve sonsuza kadar mutlu yaşadılar" bu ifade bize çok tanıdık gelmektedir. Bütün masalların sonu bu ifade ile bitmektedir. Bu temenni insanın hayattaki en büyük motivasyon kaynağının "mutluluk arayışı" olduğunu göstermektedir.

Ebeveynlerle yapılan görüşmelerde "çocukları için en çok neyi istedikleri? sorusuna verdikleri cevap

"mutlu olmalarını" şeklindedir.

"mutluluk " kavramı üzerinde durduğumuzda nörorobiyolojik olarak bazı kimyasallardan bahsetmiş oluruz. Biz mutlu olduğumuzda vücudumuzda dopamin oksitosin, seratonin, endorfin gibi hormonların istilasına uğramış olmaktadır.

Bu durumda ne kadar uzun kalabiliriz ... ya da bu mutluluk halinin çoookk uzun sürmesi mümkün mü?

Maalesef mümkün değil... iki dakika. Bütün pozitif veya negatif duygulanımının beyindeki ömrü...

Mutluluk halinin aşırı uzaması ise gelişimin ve değişim için gereken çabayı yok ediyor. Mutluluk sarhoşluğu hissi gerçek yaşamla bağlarımızı koparıyor.

Yapılan araştırmalar yeni bir şeye sahip olmanın, yakın ilişkilerin sıcaklığını duyumsamanın, toplumsal anlamda onaylanıyor olmanın ve sağlıklı bir bedene sahip olmanın neticesindeki fiziksel duyumsamaların en çok mutluluk verdiği ifade edilmiştir.

University of California Los Angeles’da nöroloji araştırmacısı Alex Korb düşüncelerin yarattığı duyguların beynin belli bölgelerini aktive ettiğini kanıtladı.
Şartlar ne olursa olsun herkesin daha mutlu olmasını sağlayan şey şükretmek
Şükretmek sanki depresyona karşı etkili bir ilaç almışsınız gibi beynin serotonin ve dopamin seviyesini arttırıyor.

En etkileyici olan bulgu şükretmenin hayatınızda pek çok şey yolunda olmasa bile aynı etkiyi yaratabilmesi. Tek yapmanız gereken bütün olumsuzluklar arasında şükredebileceğiniz birkaç şey bulup dikkatinizi kısa bir süre bunlara odaklamanız. Bu beyninizde kimyasal bir değişim başlatıyor ve mutluluk seviyeniz artıyor.

Araştırmada bizleri mutlu eden başkaca şeylerde var. Yardım etmek, duyguları isimlendirmek, bir karar vermek, dokunmak ... bunların hepsi mutluluk hissinin

Oluşumunda oldukça etkili.

Peki çocuğumuzun genel mutsuzluk durumunda ne yapılmalı?

1.En en en önemlisi "onun kurtarıcısı olmamalı" " boşver... ne var bunda üzülecek"

2.Mutsuzluk duygusu ile eş duyum gösterilmeli. Hisleri onaylanmalı. “Arkadaşın seni aramadığı için üzgün olmalısın..."

3.Duygularını ifade etmesi desteklenmeli. “Üzgün olduğunu görüyorum"

4.Yaşadığı hayal kırıklığının oluşturduğu ruhsal atmosferi tolere etmesi için güçlendirilmeli." bu durumda ne yapmayı düşünüyorsun?"

5.Hayal kırıklığının ortaya çıkardığı ihtiyacın motivasyonel olarak çözüme ulaşmada kullanımı için çocuk teşvik edilmeli.

Sonuç olarak;

"Geliştiren ebeveyn olmak; iyi gözlem yapabilmek ve doğru zamanda doğru soruları sorabilmek anlamına gelmektedir. Kendi problemlerine çözüm bulmak çocukların yapacağı iştir."

Sevgilerimle

Pedagog Nurşen ŞİRİN