image
image

Eyvah! Erteleme Hastası Mıyım?

image

Eyvah! Erteleme Hastası Mıyım?

Eyvah! Erteleme Hastası Mıyım?

EYVAH! BEN ERTELEME HASTASI MIYIM ?

Erteleme ne demek: kişinin yapması gereken işi; zamanı, enerjisi ve imkânı olmasına rağmen bir ya da birkaç kez ötelemesi, işi yapmaktan kaçınması durumudur.

ERTELERKEN NASIL BIR FANTAZİM VAR ?

Birgün o isi benim yerime birisi yapar, veya belki de o işe ihtiyaç zamanla gecer beklentisi diyebileceğimiz eylem almaktan geri durma davranışıdır.

Yapılacaklar listemizin kabarmasına bu durumun bizi strese sokup bunaltmasına rağmen bize ne oluyor ki erteleyip duruyoruz.

Nedenleri arasında; aile dinamikleri ve ebeveyn tutumları yatmaktadır. Özellikle otoriter ebeveynlere sahip ailelerde, sıkı kurallar ve bu kurallara uyma baskısı ön planda olabilir. Bu tür ailelerde büyüyen bireyler, sürekli eleştirilme ve mükemmel olma beklentisi ile karşılaşabilirler.

Aynı şekilde, koşullu sevgi ve ilgi gösteren ebeveynlerin çocuklarında da erteleme davranışı görülebilir. Bu durumda çocuklar, duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli olarak ebeveynlerinin niyetini anlamaya ve onların beklentilerini karşılamaya çalışabilirler.

Bu tür çocuklar, performans kaygısına sahip olabilirler çünkü sürekli olarak takdir ve kabul görmek için çaba sarf etmek zorunda hissederler. Bu kaygılar, yetişkinlik döneminde erteleme davranışını tetikleyebilir.

Aşırı serbest tutumda bulunan ebeveynlerin çocukları ise sorumluluk bilincini yerleşmediğinden dolayı erteliyor olabilir.

Üşengeçlik de diyebileceğimiz tembellik hastalığının dürtüsü, duyumu, duygusu, düşüncesi, ve dayandığı temel değer nedir?

Dürtü: Eylemsizlik, enerji düşüklüğü...

Duyum: Bedene yayılmış bir uyuşma hissi, kaslarda gevşeme hali

His: Bunalma, daralma hissi ,bezginlik hissi

Duygu : Kaygı

Düşünce : isteksizlik, yapmalıyım, ya öyle ya böyle olursa, sonra yaparım, başka biri yapsın,ne gerek var.

Değer:Amaç edinme, eylemden zevk alma.

İhtiyaç duyduğu duygu: keyif, merak, eylem kararlılık , sebat.

Bunu nasıl kazanabiliriz?

1.Bilinçlenme: İlk adım, erteleme alışkanlığının farkına varmaktır.

2.Hedef Belirleme: Görevleri ve hedefleri net bir şekilde belirlemek, işe başlama isteğinizi artırabilir.

3.İşi Parçalara Bölme: Büyük görevleri küçük adımlara ayırarak işleri daha yönetilebilir hale getirebilirsiniz.

4.Zaman Yönetimi: Günlük işlerinizi planlayarak ve öncelikleri belirleyerek zamanı daha verimli kullanabilirsiniz.

5.Dikkat Kontrolü: Dikkatinizi dağıtan unsurları kontrol altına almak, işe odaklanma yeteneğinizi artırabilir.

5.Ödül Sistemi: Görevleri tamamladığınızda kendinize ödüller koymak, motivasyonunuzu artırabilir.

6.Kendine Olumlu Konuşma: Kendinize olumlu ve motive edici sözler söylemek, özsaygınızı artırabilir.

7.iyi Bir Çalışma Ortamı: Sakin, düzenli ve sizi motive eden bir çalışma ortamı oluşturmak, işlere başlama isteğinizi artırabilir.

8.Sosyal Destek: Aile, arkadaşlar veya profesyonel destek alarak erteleme alışkanlığı ile mücadele etmek, daha etkili olmanıza yardımcı olabilir.

9.Küçük Adımlarla Başlama: Görevlere başlamakta zorlanıyorsanız, küçük bir adımla başlamak daha kolay olabilir. İşe başladıkça motivasyonunuzun arttığını görebilirsiniz.

Başarıları Kutlama: İşleri tamamladığınızda veya hedeflere ulaştığınızda kendinizi kutlamak, işlere daha motive bir şekilde yaklaşmanızı sağlayabilir.